Voor de een is het een prettige gedachte, de ander gruwelt al bij de gedachte: zelf uw vloeren aanleggen. In ieder geval is het noodzakelijk dat de vloer, of dat nu laminaat, parket of massieve planken zijn, waterpas aan te leggen. Om een zo egaal mogelijke vloer te krijgen moet u rekening houden met een aantal puntjes die de vloer waterpas maken. Interesse? Hieronder leggen wij aan de hand van enkele heldere stappen graag aan u uit waar u zoal op moet letten. Een vloer kunt u dan ook vrij eenvoudig en effectief zelf aanleggen.
1. Zorg voor een vlakke ondergrond
Misschien een beetje een inkoppertje: maar een vlakke ondergrond voor het leggen van een vloer is het belangrijkste voordat u begint. Met een vlakke ondergrond bedoelen we de ondervloer, de basis, waarop de vloer (parket of laminaat) gelegd wordt. Zorg dat grote stukjes steen of bobbels worden weggewerkt. Ook putjes kunnen, door middel van cement of een speciaal soort mat, bedekt worden. Wanneer u al een houten ondervloer hebt, kunt u deze eventueel bijschuren of opvullen met houtlijm of houtvuller.
Let op: Soms kan het zijn dat door de bouw van het huis de vloer nooit helemaal egaal of waterpas kan komen te liggen. Zorg er dan in ieder geval voor dat u de vloer zo recht mogelijk opmeet.
2. De juiste tussenvloer
Wanneer u de vloer netjes egaal heeft gemaakt kunt u hier een tussenlaag op plaatsen. Dit vormt een tussenstuk tussen de ondervloer en de toplaag. Let bij het leggen van houten vloeren dat er genoeg expansieruimte rondom de vloer aanwezig is. Hout ‘werkt’ (zet uit en krimpt) hierdoor kan uw vloer zich zetten en heeft het genoeg ruimte zodat de vloer niet kromtrekt. Houd ook rekening met de luchtvochtigheid, aangezien dit ook van invloed is op het waterpas-niveau van de vloer.
Tip: Het is mogelijk om houten vloeren in een badkamer te leggen, waaronder mooi gelaagd parket in visgraat motief. Leg echter nooit een massief houten vloer in de badkamer. Het water en luchtvochtigheid in de badkamer hebben eveneens invloed op de werking van het hout. Wel is er speciaal waterproof laminaat te koop.
3. Afwerking
Afhankelijk van het soort vloer kunt u ook kiezen voor een bijpassende afwerking. In het geval van (massief) houten vloeren zoals eikenvloeren of parket, kunt u de vloer in de was zetten. Dit kan met was, olie of hardwaxolie. Met een boenmachine ‘boent’ u deze beschermende laag dan in de planken. Indien u dit een keer in het jaar doet, ontstaat er stevig beschermlaagje dat uw parketvloer beschermt en een verzorgd en glimmend uiterlijk geeft. Laminaat is echter niet geschikt om met boenwas geboend te worden aangezien laminaat geen ‘echt’ hout is. Tot slot kunt u mooie plinten tegen de zijkanten van uw vloeren plaatsen die de verbinding vormen tussen wand en vloer.